tisdag 16 november 2010

Fikapauser ger effektivare personal

En fikapaus på jobbet kan göra dig mer effektiv och kreativ jämfört med om du sitter still och jobbar hela tiden. Det framkommer i en ny undersökning.


– Det är viktigt att låta munnen gå. Ibland är det ett väldigt bra sätt att komma på saker, plötsligt dyker det upp en ny tanke, säger Viveka Adelswärd, pensionerad professor i kommunikation.

Totalt har drygt 8 000 personer medverkat i studien, och det går att urskilja ett tydligt samband mellan fikaraster och ökad effektivitet på jobbet. Enligt Viveka Adelswärd är fikapausen ett smörjmedel som ger god stämning på arbetsplatsen och som ger gladare medarbetare. Hon pekar även på att skitsnack eller att mala på om samma sak visar mindre effektiva resultat.

– Men människan är ett socialt djur och vi behöver helt enkelt bolla tankar med varandra. Avspänt snack kan föda idéer och bygga relationer, säger hon till TT.

Källa: Dagens Nyheters nätupplaga (TT) 2010-11-16 © Netdoktor.se Jozephine Hagenlöf

1 kommentar:

  1. Klart att man måste ha fikaraster. Hörde på radion att stockholmarna var sämst på detta. Men att man kommit fram till att bäst var medelålders/äldre män boende i Norrland. Sämst unga människor.
    De vet inte vad de går miste om. Tror att jobbet är så himla viktigt. Småpratet kolleger emellan ger mängder av information som man inte tänker på just då.

    SvaraRadera