måndag 15 november 2010

Morotssoppa

4 port

  • 700 gram skalade morötter

  • 1 liten gul eller röd lök

  • 1 klyfta vitlök

  • 2 msk olivolja

  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling - du kan ta hälften vatten och hälften mjölk exempelvis.

  • 2 tsk salt

  • 1 tsk socker

  • 2 krm vitpeppar

  • 1 dl grädde, creme fraiche eller matyoghurt (valfritt)

  • Smaksätt morotssoppan om du vill:

  • Variant 1: 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar

  • Variant 2: 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.

Så här lagar du Morotssoppa:

  1. Skala och slanta morötter.

  2. Skala och hacka lök.

  3. Skala och pressa vitlök.

  4. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull någon minut.

  5. Späd med mjölk, buljong eller vatten och koka morotssoppan i ca 25 minuter tills morotsbitarna är mjuka.

  6. Mixa med stavmixer eller mosa morötterna.

  7. Smaka av morotssoppan med kryddor som curry och garam masala eller örter och smaka av med salt och vitpeppar.

  8. Rör ev. i en grädde, creme fraiche eller matyoghurt innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar