söndag 12 september 2010

Piroger med tre olika fyllningar



12 - 16 st

Pirogdeg:

150 g margarin
3 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
3 äggvitor
10-12 dl vetemjöl

Pensling:
3 äggulor
2 msk mjölk
Ugn: 225°

Köttfärsfyllning:
400 g köttfärs
3 msk margarin
3 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
salt
peppar

Skaldjursfyllning:
250 g räkor, skalade
8 pinnar crabsticks
300 g keso
2 msk majonnäs
1 knippe klippt dill
salt
peppar

Baconfyllning:
300 g (2 pkt) bacon
½ purjolök
1 paprika
4-5 kokta potatisar
100 g philadelphiaost
salt
peppar

Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och låt allt bli fingervarmt. Smula jästen i en bukne och häll degspadet över.
Tillsätt salt, äggvitor och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Arbeta degen smidig och dela den i 12-16 bitar. Kavla ut till rundlar eller kvadrater ca 15 cm i diameter.
Fördela fyllningen i mitten på degen, var noga så att den inte hamnar på kanten. Vik ihop degen till piroger och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Tryck ihop kanterna med den gaffel. Låt pirogerna jäsa under handduk på plåt ca 15-20 minuter.
Vispa upp äggulor med mjölk och pensla pirogerna. Grädda dem i mitten av ugnen 12-15 min tills pirogerna fått en gyllenbrun färg.

Köttfärsfyllning: Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna.
Bryn köttfärsen, lägg i morötterna och löken och låt det mjukna. Smaka av med pressad vitlök, tomatpuré och kryddor.
Fyll pirogerna enligt ovanstående anvisningar.

Skaldjursfyllning: Blanda keso, majonnäs och dill.
Dela räkorna och skär crabsticks i skivor och blanda ner i keson. Smaka av med kryddor.
Fyll pirogerna enligt ovanstående anvisningar.

Baconfyllning: Skölj och kärna ur paprikan och skär i tärningar. Skär potatisen i små tärningar. Strimla baconet.
Blanda samtliga ingredienser i en skål, smaka av med salt och peppar.
Fyll pirogerna enligt ovanstående anvisningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar