måndag 20 september 2010

Barnen Aesculus hippocastanum

Hästkastanj (Aesculus hippocastanum) är en art i familjen kinesträdsväxter från centrala Balkan och östra Bulgarien. Arten förekommer planterad eller förvildad i Sverige upp till och med Gästrikland.

Den bildar träd som liknar ek i form och storlek, och blir nästan lika gammal, men växer snabbare till full storlek. Dess blad är uppemot 25 cm långa. Trädet tycks vara beroende av ljus. Det slår ut först av alla träd (I parker i Skåne ofta redan i mitten av april. Löven tar sedan en vecka att växa till full storlek, blomningen tycks vara mer värmeberoende, men vanligen blommar hästkastanjerna två-tre veckor efter bladen växt färdigt. Om hösten syns ljusberoendet ofta tydligt genom att träd avlövas sist i närheten av ljuskällor som t.ex. gatulampor.

Blommorna som vanligen är vita, även om röda varianter förekommer, växer i stora upprättstående klasar. Kastanjens frukt är en nöt och sitter gruppvis två eller tre i ett mycket tjockt och taggigt skal, kallat svepeskål. Nötter från hästkastanjer innehåller bland annat aescin och är därför oätlig. Det finns dock ett antal djur, exempelvis vissa hjortar och hästar, som kan bryta ner den giftiga substansen i hästkastanjnötter. Detta är sannolikt orsaken till att man kallar detta trädet hästkastanj


Här är Kajsa, Lukas och Mimmi Aesculus hippocastanum hemma hos oss och säger adjö till sin mamma som bor på vår gård. Annars har dom vuxit upp i Håbo Tibble och kommer nu att bosätta sig i Småland. Dom reser tillsammans för att det känns nog tryggare.



2 kommentarer:

  1. Å vad fina!
    Kajsa, Lukas & Mimmi är så välkomna till Småland, vi ska ta så bra hand om dem!
    De kommer att få växa sig stora och starka här vid småländska skogarna!

    SvaraRadera
  2. Vi ska med nöje frakta em ner till Småland.

    Har ni döpt sniglarna som följer med?

    SvaraRadera