fredag 6 november 2009

Kritik mot sopsäcksmisär för barn

En handikappad flicka i Jämtland for enligt en anmälan illa i hemmet. Hon ska ha tvingats att sova på sopsäckar som stoppats med kläder.
Länsstyrelsen har granskat ärendet och riktar hård kritik mot Ragunda kommun.
Britt-Inger Håkansson, ordförande för socialutskottet i Ragunda avvisar kritiken.
- Vi har anlitat en utomstående socialrättsjurist som gått igenom vår handläggning och vi har inte gjort något fel, säger hon till TT.
Socialtjänsten i Ragunda fick från december 2006 till slutet av 2007 in flera anmälningar om att flickan inte hade det bra i sitt hem. Anmälningar kom bland annat från föräldrar till flickans klasskamrater och från bekanta till flickans stödfamilj.
Anmälningarna avskrevs utan åtgärd, vilket länsstyrelsen kritiserar.
- Man hade en ganska ingående kunskap om familjen, säger Kjell Brickman, socialdirektör vid länsstyrelsen till Östersunds-Posten.
I början av 2009 anmäldes ärendet till länsstyrelsen av en före detta ledamot i Ragundas kommunstyrelse.

Jag blir så rasade då jag läser om godmodiga politiker som alldrig gör något fel dom kryper bakom paragrafer och i det här fallet en jurist! Vad ska juristen göra? Rädda Britt-Inger Håkansson? Fy!!!!
Anmälaren skrev att familjens lägenhet var en "sanitär olägenhet", och att flickan sov på sopsäckar.
Ärendet med den handikappade flickan hanterades både av socialtjänsten i Ragunda och kommunens handläggare för handikappfrågor (LSS-frågor), men ingen tog tag i ärendet.
Ragunda kommun ska nu svara på länsstyrelsens kritik och redovisa vilka åtgärder som ska införas så att bristerna i hanteringen av den handikappade flickans situation inte upprepas.

2 kommentarer:

  1. Ja sånt där gör en riktigt arg! Blir också helt matt av att den typen av ärenden ska utredas i det oändliga utan att man gör något för barnet! :(

    SvaraRadera
  2. Ett konstigt sätt att svara. Om hon ligger på sopsäckar så är det väl fel oavsett om de tror att de gjort rätt.
    Bra att sånt här kommer upp i ljuset.

    SvaraRadera