900 g potatis
1 gul lök
2 msk matfett
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt
svartpeppar
150 g riven ost
500 g nötfärs
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk paprikapulver
1 1/2 msk torkad basilika
vatten
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en gratängform, ca 20*30 cm.
2. Skala och skiva potatisen i 2 mm tunna skivor (tjockare skivor ger längre tillagningstid i ugnen). Lägg hälften av skivorna i botten på gratängformen och lämna hälften på skärbrädan. Hacka löken.
3. Smält matfett i en kastrull, rör ner mjölet till en smet och vispa ner mjölk, lite i taget för att undvika klumpar. Tillsätt 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp och låt sedan koka på svag medelvärme under omrörning tills såsen tjocknat. Fortsätt parallellt med steg 4 men glöm inte att fortsätta vispa i såsen. När såsen tjocknat, rör ner osten och dra kastrullen från plattan.
4. Bryn löken och färsen i en stekpanna. Pressa ner vitlök och krydda med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, paprikapulver och torkad basilika. Tillsätt 1 dl vatten.
5. Häll köttfärsen ovanpå potatisen i gratängformen och fördela resten av potatisen ovanpå. Häll över ostsåsen så att den fördelar sig jämnt. Ställ in i nedre delen av ugnen cirka 40 min. och efter ungefär halva tiden när ytan fått en fin gyllenbrun färg, lägg över aluminiumfolie.
Det där ska jag definitivt göra. Lät gott och passar bra för Jan också eftersom det är mycket sås i.
SvaraRadera