onsdag 6 oktober 2010

Potatis- och köttfärsgratäng

900 g potatis
1 gul lök
2 msk matfett
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt
svartpeppar
150 g riven ost
500 g nötfärs
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk paprikapulver
1 1/2 msk torkad basilika
vatten

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en gratängform, ca 20*30 cm.
2. Skala och skiva potatisen i 2 mm tunna skivor (tjockare skivor ger längre tillagningstid i ugnen). Lägg hälften av skivorna i botten på gratängformen och lämna hälften på skärbrädan. Hacka löken.
3. Smält matfett i en kastrull, rör ner mjölet till en smet och vispa ner mjölk, lite i taget för att undvika klumpar. Tillsätt 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp och låt sedan koka på svag medelvärme under omrörning tills såsen tjocknat. Fortsätt parallellt med steg 4 men glöm inte att fortsätta vispa i såsen. När såsen tjocknat, rör ner osten och dra kastrullen från plattan.
4. Bryn löken och färsen i en stekpanna. Pressa ner vitlök och krydda med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, paprikapulver och torkad basilika. Tillsätt 1 dl vatten.
5. Häll köttfärsen ovanpå potatisen i gratängformen och fördela resten av potatisen ovanpå. Häll över ostsåsen så att den fördelar sig jämnt. Ställ in i nedre delen av ugnen cirka 40 min. och efter ungefär halva tiden när ytan fått en fin gyllenbrun färg, lägg över aluminiumfolie.

1 kommentar:

  1. Det där ska jag definitivt göra. Lät gott och passar bra för Jan också eftersom det är mycket sås i.

    SvaraRadera