I 350 år har Rademachersmedjorna använts för tillverkning. Från början gjordes knivar, saxar, synålar, knappnålar, lås, pistoler, verktyg och spik. Idag finns olika hantverk inom framför allt metall, trä och textil.
De första smedjorna stod färdiga 1659 och utgjorde en del av Carl Gustavs Stads järnmanufaktur, anlagd och uppkallad efter kung Carl X Gustav.
Patron för manufakturen var Reinhold Rademacher som kungen bjudit hit från Livland i sin strävan att utveckla det svenska smidet. Kungens arkitekt, Jean de la Vallée, ritade en plan för Carl Gustavs Stad med 120 smedjor byggda av sten.
Resultatet blev till slut 20 smedjor i trä med tillhörande bostäder och fähus. I närheten fanns täppor för odling och bete för djuren. Några av de ursprungliga smedjorna finns fortfarande kvar i Rademacherområdet.
I varje smedhushåll fanns, förutom mäster själv och hans familj, även gesäller och lärlingar. Det betydde att det kunde bli ganska trångt i hemmen.
År 1906 öppnade Eskilstunas första museum i en av smedjorna. Med tiden har området utvecklats till ett kulturreservat där hantverk och tradition hålls levande. I de små röda husen är det fortfarande full aktivitet.
I dag finns här knivsmed, kopparslagare, guldsmed, järnsmed, lövsågare, keramiker, textilhantverkare, möbelrenovering, slöjdbutiker samt restaurangen Jernberghska krog-café-festvåning.
Det var ett bra utflyktsmål, det ska vi komma ihåg.
SvaraRaderaVar där en gång för länge sedan men då var det stängt.
Fina bilder.