tisdag 7 september 2010

Ärtsoppa

I fredags när jag hade kokat fläskläggen fick jag en massa buljong över så jag kokade ärtsoppa på buljongen. Mums

Ärtsoppa

6 pers.

  • 500 g eller ca 6 dl gula ärter

  • 1 gul lök

  • 4 hg fläskkött, gärna rimmat

  • ca 1½ l vatten

  • 1 tsk salt eller efter smak

  • 1-2 buljongtärningar

  • 1 tsk timjan och/eller mejram

Slå gärna upp ärterna i en tallrik och kontrollera renheten.
Skölj ärterna och lägg dem i blöt 6-24 timmar. Koka upp dem i nytt vatten med kött, lök buljongtärning och salt. Skumma. Koka soppan sakta under lock tills ärter och kött är mjukt, ca 1 timma. Tag upp köttet. Skär det i tärningar eller skivor. Lägg tillbaka köttet i soppan. (Skivat kött serveras för sig.) Krydda med timjan och/eller mejram och ev mera salt. Koka upp.
Serveras med senap.


Koppargrytan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar