tisdag 24 november 2009

Grisuppfödare tar "time-out"

Dagens Nyheter 24/11

Lars Hultström, ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meat och styrelseledamot vid HK Scan och Svenska Djurhälsovården, säger på sitt mobilsvar att han tar "time-out med anledning av dagens händelser".

På Lars Hultström gård ska Djurrättsalliansens aktivister i söndags ha filmat hur andra grisar tuggar på en död gris på golvet i en av grisstallarna. Flera grisar har skador på benen och det saknas halm i boxarna.

Hultström uttalar sig i dag inte om händelserna och hänvisar till företaget Svenska djurhälsovården, som sköter den veterinära verksamheten, eller länsstyrelsen, som kontrollerar djurskyddet.

Hans time-out gäller hans uppdrag i flera styrelser. Det gäller bland annat uppdraget i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och i företaget Svenska djurhälsovården. Från det senare tar han en paus för reflektion, säger vd:n Jan Åke Robertsson.

Hultström säger att hans "time-out" gäller "tills utredningen är klar" och att han välkomnar denna.

- Jag har ingenting att dölja.

Vid den senaste inspektionen på Hultströms grisuppfödning hade länsstyrelsen inga anmärkningar. Före årsskiftet, när ansvaret för kontroll övergick från kommunen till länsstyrelsen, inspekterades grisuppfödningen varje år.

- Jag tror att den senaste inspektionen var i februari 2008 och det var jag som inspekterade. Det fanns inga anmärkningar att göra då, säger Monica Ängehult, fram till 2009 ansvarig för djurhållningskontrollen i Flens kommun.

Ingen av hennes inspektioner gjordes efter någon anmälan utan följde en uppgjord plan.

- Lars Hultström och några andra i kommunen var så stora att vi besökte dem årligen.

Den enda anmärkning mot Hultströms svinuppfödning Monica Ängehult kan minnas var att det någon gång fanns för lite strö.

Sedan årsskiftet arbetar Ängehult med samma inspektioner vid länsstyrelsen i Södermanland. Efter avslöjandet om hur det ser, eller sett ut i Hultströms svinboxar, planerar myndigheten att redan under tisdagen eller på onsdag kontrollera gården.

LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson vill inte gå händelserna i förväg och döma styrelseledamoten Lars Hultström innan en rättslig prövning gjorts.

Pettersson kommenterar därför inte om han och styrelsen har fortsatt förtroende för Hultström.

Han reagerar starkt på bilderna av missförhållanden på svenska gårdar.

- Vi har den strängaste djurskyddslagstiftningen i världen, vi är stolta över den och den ska följas utan undantag, säger Pettersson.

Han betonar att grisar generellt mår bra i Sverige och säger att djurhälsan blir allt bättre.

- Sverige ligger långt över EU-genomsnittet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar