lördag 4 december 2010

Vitaminer kan rädda hörseln

Hörselnedsättning är något många äldre lider av. Trots det vet man lite om besvärens biologiska faktorer, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter.
Nu har forskare hittat en nyckel i ett av våra viktigaste vitaminer, folsyra. Slutsatsen är att bristen på folsyra är förknippad med hörselnedsättning. I studien som genomfördes deltog 126 kvinnor och män över 60 år.
– Vår forskning visar att åldersrelaterad hörselnedsättning kan vara förenat med dåliga värden av mikronäringsämnen. Folsyrans betydelse för cellernas ämnesomsättning, nervsystemet och kärlens funktion är viktigt för hörselsystemet, säger studieförfattaren Akeem Olawale Lasisi.

Källa: SVT:s Vetenskapsnyheter 2010-12-03 © Netdoktor.se Besima Simsek

2 kommentarer:

  1. Var finner man folsyra någonstans då?

    SvaraRadera
  2. Folsyra

    Vi behöver Folsyra för
    Folsyra behövs bland annat för proteinproduktionen och celldelningen. Folsyra är också nödvändig för bildningen av röda blodkroppar. 500 mikrogram dagligen rekommenderas till gravida eftersom det motverkar risk för ryggmärgsbråck (neuralrörsdefekt) hos fostret.

    Folsyra finns i
    Rikligt med folsyra finns i lever, okokta grönsaker, fullkornsbröd, gröna bladgrönsaker innehåller särskilt stora mängder. Brysselkål, spenat, rödbetor, sallad, bönor, linser, äggula, apelsin, blomkål, bröd är andra bra källor för folsyra.

    Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) av folsyra enligt Nordiska Närings Rekommendationer (NNR 2004)
    Vuxna 300 µg/dag
    Gravida 500 µg/dag
    Ammande 500
    Barn ca 100 µg/dag

    OBS! Om du planerar att bli gravid bör du öka ditt intag till 500 µg/dag i god tid innan befruktningstillfället.

    Folsyra brist
    Brist påverkar nybildandet av celler och märks tidigast hos snabbväxande celler såsom röda och vita blodkroppar. Alkoholister och andra med ensidig kost riskerar brist. Även de med tarmsjukdomar, till exempel glutenintolerans, är i riskzonen.

    Folsyra överdosering
    Det finns ingen känd risk för överdosering av folsyra på grund av dess vattenlöslighet.
    Doser över 1 mg/dag kan dock dölja en vitamin B12 brist.

    Mer om folsyra
    Mat som innehåller folsyra är värmekänsliga. Stora förluster fås vid långkok och varmhållning.

    SvaraRadera