torsdag 11 november 2010

Polenta med bacon och svamp

4 pers

140 g bacon, skuren i strimlor
350 g skogschampinjoner, ostronskivling, Karl-Johan eller annan svamp, putsad och borstad, skuren i bitar
2 finhackade schalottenlökar,
3 msk olivolja
1 hel peperoncino
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad färsk timjan
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1.75 dl polenta, snabbgryn
0.5 tsk salt
1 dl finhackad persilja
1 dl färskriven parmesanost
0.5 msk olivolja
1 krm svartpeppar

Till servering
3 msk finriven parmesanost

Tips
Peperoncini är en hetare variant av chilipeppar.

Polenta är en ganska vanlig rätt i Italien, men den har inte fått samma fotfäste i Sverige som pastan, som numera finns på var mans bord. Det är trist eftersom polentan är god och väldigt praktisk. Den går att tillaga i många varianter och kombinera med det mesta. /Paolo
Receptet kommer från kokboken Italiensk fastfood.

1. Förbered polentakoket under tiden som svamp och bacon tillreds.
2. Koka upp 7 1/2 dl lättsaltat vatten i en kastrull.
3. Hetta upp hälften av olivoljan (1 matsked) tillsammans med peperoncinon i en stekpanna.
4. Tillsätt bacon, svamp, och lök och fräs tills vätskan kokat in, ca 5 minuter.
5. Tillsätt persilja, timjan och resten av olivoljan (1 matsked).
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Stek svampblandningen på låg värme i ytterligare ca 5 minuter.
8. Ta upp peperoncinon, som kastas, och ställ pannan åt sidan.
9. Rör ner polentagrynen lite i taget i kastrullen med det kokande lättsaltade vattnet.
10. Sänk värmen och koka på svag värme under omröring i 5–10 minuter, enligt instruktionen på förpackningen.
11. Rör ner persilja, parmesanost, olivolja och peppar i kastrullen.
12. Blanda noga och smaka av med salt.
13. Servera polentan med lite överströdd parmesan tillsammans med bacon- och svampblandningen.

Mer recept finns det på koppargrytan.nu

1 kommentar:

  1. Låter gott. Har nog aldrig ätit polenta tror jag. Ska verkligen prova.

    SvaraRadera