söndag 17 oktober 2010

En något försenad...

...födelsedagsfest!
Vi började med två sorters pålägg till Crostinin som vi hade som driktilltugg.
1. Tapenade och grillad paprika (paprikan glömde vi bort) den finns kvar i kylskåpet
2. Färskost med vitlök och örter och toppade med en räka

Tapenade

4 pers.

110 g svarta, urkärnade oliver
½ brk raka sardeller
3 msk kapris
ca ½ dl olivolja
saften av en ½ citron
nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
- Mixa oliverna med sardellerna och kaprisen i en mixer.
- Tillsätt olivoljan och blanda alltsammans ordentligt.
- Pressa citronen och tillsätt saften. Peppra efter smak och rör om. Blandningen ska fortfarande vara ganska tjock.
- I sista tillsätts den pressade vitlöken
- Tapenade serveras på små rostade brödbitar till apéritifen eller som förrätt, tillsammans med råa grönsaker.

Sen var det full fart i köket:
Värmande svampsoppa för hösten

Ca 1 liter rensad svamp ( alt 4 dl förvälld svamp på burk)
4 schalottenlökar
8 dl vatten
Smör
2 buljongtärningar
Vetemjöl
2 dl grädde (Himla otur vi hade bara vispgrädde. Mums)
Salt och peppar
Hackad persilja


Har du svamp på burk så tar spara spadet från burken. Stek svampen i smör i grytan tills det börjar få lite färg med schalottenlöken som du finhackat och tillsätt sedan svampspadet du sparade. Häll i det med vatten och buljongtärningarna som du smular sönder i vätskan. Koka upp och låt sedan koka på svag värme 10-15 minuter. Blanda mjölet och grädden till en redning och blanda den väl och häll den sedan i soppan och låt koka ytterligare 5 minuter. Krydda med salt och peppar efter smak och behov.
Servera med den hackade persiljan som du strör över tallriken efter du hällt upp soppan

Chicken curry med färgat ris

4 port

1 st kyckling (eller 4 kycklingfiléer)
2 msk olja
2 gula lökar
1 klyfta vitlök
1,5 tsk ingefära, malen
1,5 tsk koriander, malen
1 tsk chilipulver
2 krm kanel, malen
2 msk curry
1 tsk salt
1 dl vatten
3 msk mango chutney
1 dl yoghurt

1. Tina, skölj och dela kycklingen i bitar och torka den eller ta bort skinnet. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Värm oljan i en gryta och fräs lök och alla kryddor. Lägg i kycklingbitarna och vänd dem i kryddblandningen.
3. Tillsätt vatten, eventuellt mango chutney och rör om så önskas ned yoghurten, lite i taget. Låt grytan småkoka i 30-40 minuter.
Servera med ris som är färgat med saffran eller gurkmeja. Banan och ananasringar kan vara gott till.

Sen kom barn och barnbarn och grattade mig





Dax att städa upp!



1 kommentar:

  1. Ja, det kan ju verkligen kalla för försenad.
    Men vad gör väl det? Huvudsaken att man tar varje tillfälle i akt att fira.
    Ni såg ut att ha haft trevligt. Och säkert blev maten god.

    SvaraRadera