Hålkakor av rågsikt |
Portioner: 4 st |
Tid: |
Ingredienser 50 g margarin el. smör 1/2 l mjölk 50 g jäst (1 pkt) 1/2 dl sirap 2 tsk salt 2-3 kokta pomeransskal el. 2 tsk finstött anis och 2 tsk finstött fänkål 800 g rågsikt (ca 1,5 l) |
Gör så här Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills den är 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, salt, kryddor och mjölet men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 3 min med maskin el. 6 min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min. Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar, forma dem till runda bullar. Kavla, eller platta med mjölad hand, ut bullarna till runda kakor, ca 15cm i diameter. Ta ut hål i mitten med ett runt mått (kan uteslutas). Lägg kakorna på smorda eller bakpappers klädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda kakorna i 200°C mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna på galller under bakduk. Kan också göras som 2 formbröd. Grädda dem i 175°C på nedersta falsen i 30-40 minuter. |
torsdag 4 februari 2010
Hålkakor av rågsikt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det där är gott bröd. Speciellt om man tar de där små som man stansat ut i mitten och äter dem medan de är varma. Mums.
SvaraRaderaDet ska jag baka idag! De är så goda, speciellt nybakade och varma så att smöret och osten smälter.... mmm
SvaraRadera