onsdag 2 december 2009

Fyra stora matbröd




Ingredienser
2 kg rågsikt, spara 3 dl till utbakning.
2 p. torrjäst
4 msk socker
1,5 msk salt
1 dl matolja eller smält margarin
12,5 dl varmt vatten
4 tsk finstött anis och 4 tsk finstött fänkål

Pensling:
ägg

Gör så här
Blanda rågsikt, torrjäst, socker och salt noga i en stor bunke eller gryta. Tillsätt olja (margarin) och vatten och rör ihop degen lätt.
Arbeta degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet. Ta lite mjöl i taget så att degen blir färdigknådad när mjölet är slut.
Forma degen till 4 bröd och lägg dem i smord långpanna. Platta ut bröden en aning och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Snitta ytan lätt med mjölad kniv när bröden är färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175° C på nedersta falsen ca 1 timme.
Bröden har nu vuxit ihop till ett stort. Låt brödkakan kallna på galler utan bakduk. Dela med kniv eller bryt försiktigt till 4 limpor.

2 kommentarer:

  1. Gott med hembakat bröd. Måste det vara torrjäst? Är det någon skillnad mot färsk jäst?

    SvaraRadera
  2. Det vet jag inte, men det ska väl gå lika bra med vanlig jäst. Jag har börjat med kalljäsning då jag bakar. Det innebär att jag inte värmer vattnet, på de sättet "stressas" inte brödet. Men det tar mycket längre tid, jag låter det jäsa minst en timme varje gång

    SvaraRadera