|
Ingredienser 2 kg rågsikt, spara 3 dl till utbakning. 2 p. torrjäst 4 msk socker 1,5 msk salt 1 dl matolja eller smält margarin 12,5 dl varmt vatten 4 tsk finstött anis och 4 tsk finstött fänkål Pensling: ägg |
Gör så här Blanda rågsikt, torrjäst, socker och salt noga i en stor bunke eller gryta. Tillsätt olja (margarin) och vatten och rör ihop degen lätt. Arbeta degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet. Ta lite mjöl i taget så att degen blir färdigknådad när mjölet är slut. Forma degen till 4 bröd och lägg dem i smord långpanna. Platta ut bröden en aning och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Snitta ytan lätt med mjölad kniv när bröden är färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175° C på nedersta falsen ca 1 timme. Bröden har nu vuxit ihop till ett stort. Låt brödkakan kallna på galler utan bakduk. Dela med kniv eller bryt försiktigt till 4 limpor. |
onsdag 2 december 2009
Fyra stora matbröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Gott med hembakat bröd. Måste det vara torrjäst? Är det någon skillnad mot färsk jäst?
SvaraRaderaDet vet jag inte, men det ska väl gå lika bra med vanlig jäst. Jag har börjat med kalljäsning då jag bakar. Det innebär att jag inte värmer vattnet, på de sättet "stressas" inte brödet. Men det tar mycket längre tid, jag låter det jäsa minst en timme varje gång
SvaraRadera